Tärna kyrka

Tarnakyrkaute.JPG

Den nuvarande Tärna kyrka invigdes av biskop Olof Bergqvist 19 juli 1908.
1953 får kyrkan sitt nuvarande utseende efter en grundlig restaurering.
Bl a flyttades korväggen fram, och det gamla koret blev sakristia.

barnvalsignelsestor.jpg Där finns nu den gamla altaruppsättningen.
Den är mycket vackert gjord i trä och täljsten av ortens egna hantverkare. Målningen, som föreställer hur Jesus välsignar barnen, är utförd av Thyra Schancke.

dopfund.jpg Även dopfunten i Tärna kyrka är tillverkad i täljsten av ortens hantverkare.

Den nya korväggen domineras av en målning, utförd av
konstnären Torsten Nordberg.
Den föreställer liknelsen om det stora gästabudet, Luk. 14:16-24.

Tarna-kyrka-inne.jpg

altartavlaangel.jpg Överst ser vi mannen, som välkomnande bjuder in till gästabudet.
Till vänster går hans tjänare omkring och bjuder dem, som inte vill komma.
En har köpt oxar, en annan har tagit sig hustru, en tredje har köpt jordagods. Alla ursäktar sig. Till höger ser vi tjänare, som kallar fattiga, krymplingar, blinda och halta till festen och som nödgar också andra att komma med, och vi ser tåget, som drar mot gästabudssalen. Målningen är inramad av fjällblomster.